Hoe mogen we je helpen?

Tijdelijk 2 huizen - Wat zijn de gevaren?

Wat doe je als je droomhuis in de verkoop te koop komt? 
Liefde maakt blind. En wie verliefd is geworden op een (andere) woning loopt altijd de kans, dat hij de nieuwe woning door een 'roze bril' gaat bekijken. Wat zijn de gevaren?

Indien je al een huis bezit is het verstandiger om deze eerst te verkopen. En in tijden met een gezonde huizenmarkt kan het zo maar zijn, dat je je huidige woning binnen enkele maanden verkocht hebt. Maar wat nu wanneer de verkoop stagneert?
Veel huizenverkopers zijn in 2008 in de problemen gekomen omdat ze niet konden inschatten dat de huizenprijzen dramatisch gingen zakken. Een daling van de huizenprijzen is op dit moment weliswaar niet waarschijnlijk, maar ook niet uit te sluiten.

Hoe lang kun je dubbele hypotheeklasten dragen?

Het is vooraf niet in te schatten hoe lang het duurt voor de woning verkocht is. Een paar maanden dubbele hypotheeklasten is mogelijk geen probleem. Maar wat als het een half jaar of meerdere jaren gaat duren? Met dit scenario moet rekening gehouden worden. Door een scherpe vraagprijs aan te houden kan het snel gaan, maar de praktijk moet het nog uitwijzen.

Is er nog ruimte voor een verlaging van de vraagprijs?

Bij het kopen van een huis houd je natuurlijk rekening met een bepaalde verkoopopbrengst uit de huidige woning. Maar stel nu dat de verkoop tegen valt. Een verlaging van de vraagprijs kan dan noodzakelijk zijn. Het komt zelfs voor dat je gedwongen kunt zijn om de vraagprijs met tienduizenden euro’s te verlagen. Daar moet dan wel ruimte voor zijn.

Is de betaalde hypotheekrente voor beide huizen aftrekbaar?

Normaal gesproken kun je alleen van je hoofdverblijf de betaalde hypotheekrente in aftrek brengen. Als één van de twee huizen in de verkoop staat mag je voor beide huizen de betaalde hypotheekrente in aftrek brengen. Deze mogelijkheid heb je gedurende een periode van drie jaar plus het jaar waarin de situatie ontstaan is. Deze regeling verzacht de pijn van de dubbele maandlasten.

Kopen onder voorbehoud van verkoop eigen woning

Een veilige tussenweg is om een huis te kopen onder voorbehoud van verkoop eigen woning. De koop wordt definitief nadat jouw eigen woning verkocht is. Door op deze manier de koop aan te gaan loop je nog geen financiële risico’s. Vaak wordt er wel een zogenaamde 48 uurs clausule aangehouden. Jouw woning blijft dan gewoon in de verkoop, maar indien een geïnteresseerde jouw huis wil kopen, heb je 48 uur de tijd om de aankoop van de 'nieuwe' woning alsnog definitief te maken.

Beter eerst verkopen en dan pas kopen

Je kunt het zekere voor het onzekere nemen en eerst je huidige woning verkopen. Een huis kopen met een voorbehoud is ook een optie, maar door eerst te verkopen verbeter je ook jouw onderhandelingspositie. Je kunt mogelijk meer van de vraagprijs af krijgen als je direct tot zaken kunt komen.

Planning

Per saldo staat of valt de aankoop van een andere woning met de vraag of met alle risico's goed rekening is gehouden. Maar daar maken wij graag tijd voor vrij.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-04-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie