Hoe mogen we je helpen?

Btw-nummer vermelden - Waar is het verplicht?

Bij veel ondernemers ontstaat nog steeds verwarring over het btw-nummer. Moet je dit nu wel of niet op je facturen en website vermelden?

Btw-nummers die bestaan uit het burgerservicenummer met een toevoeging zijn vervangen door nieuwe nummers. Maar wanneer is het vermelden van het btw-nummer eigenlijk verplicht?

Ben je ondernemer voor de omzetbelasting? Dan heb je ook een btw-nummer. Tot 2020 hadden zzp’ers een btw-nummer dat bestond uit het burgerservicenummer met een toevoeging. Volgens de privacywetgeving was de Belastingdienst hiermee in overtreding. Hierdoor werden ze gedwongen om nieuwe nummers uit te geven. Deze gelden sinds 1 januari 2020. De oude nummers blijven wel bestaan, maar deze zijn uitsluitend nog voor intern gebruik, dus binnen de Belastingdienst zelf.

Wanneer moet je een btw-nummer vermelden?

Bij het factureren is het vermelden van het btw-nummer niet altijd verplicht. Op facturen die je stuurt naar ondernemers juist wel. Ook bij het factureren van rechtspersonen die geen ondernemers zijn moet je het btw-nummer vermelden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stichtingen en verenigingen. Maar in sommige gevallen moet je het btw-nummer wel vermelden als het gaat om een transactie met een consument. Het gaat om de volgende gevallen:

  • Is minimaal 80 procent van je klanten ondernemer? Dan moeten de consumenten ook een factuur krijgen met het btw-nummer. Dat geldt alleen voor groothandels binnen bepaalde branches. Bijvoorbeeld bij verkoop van levensmiddelen en tabaksproducten.
  • Bij export naar klanten in de EU die zelf geen btw-aangifte doen.
  • Bij het verkopen van nieuwe of jonge vervoersmiddelen aan een consument in een ander land binnen de EU.

Waar moeten de facturen aan voldoen?

Een factuur opstellen is eenvoudig, maar let wel op de eisen die de Belastingdienst stelt aan de facturen. Veel van de verplicht vermelde gegevens liggen erg voor de hand. Er moet bijvoorbeeld duidelijk staan wat de volledige naam van jouw bedrijf is, plus het vestigingsadres. Het KVK-nummer en het btw-nummer moeten er natuurlijk ook op staan. Maar er zijn ook eisen die minder logisch lijken. Uit de factuur moet namelijk ook blijken:

  • De datum waarop de factuur is uitgereikt
  • Een factuurnummer
  • De aard van de geleverde diensten of goederen
  • Het factuurbedrag inclusief en exclusief btw
  • Het bedrag aan btw

Het btw-nummer vermelden op briefpapier en de website?

Het btw-nummer tref je vaak aan op briefpapier van bedrijven, maar dat is niet verplicht. Op de website kun je maar beter het btw-nummer wel opnemen, maar niet in alle gevallen is het verplicht. Je moet (potentiële) klanten in ieder geval wel in staat stellen om het btw-nummer te achterhalen. De eenvoudigste manier is het vermelden van het nummer op de website.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-04-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie